Olive Tree Theme Park Gr

By Thanos Voudouris

Home  IAmGreece Facebook Group


[ 🇬🇷Ελληνικά | 🇬🇧English ]


🇬🇷 Όταν βρισκόμαστε στη μέση αυτών των αρχαίων ελαιώνων, “ζούμε” αυτό που βλέπουμε. Είναι μια εκπληκτική εμπειρία να βλέπεις αυτά τα αιωνόβια δέντρα και σε κάνουν να αναρωτιέστε πόσους ανθρώπους έχουν τροφήσει αυτά τα ελαιόδεντρα για 2000 χρόνια!

Το ελεόδεντρο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες από την αρχαιότητα και θεωρείται ως δώρο των Θεών στους Έλληνες. Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Θεά Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη. Έτσι η πόλη Αθηνά πήρε το όνομά της από τη Θεά Αθηνά, τη Θεά της σοφίας και της τόλμης, που ήταν και η προστάτρια της πόλης. Από τα αρχαία χρόνια, το ελαιόλαδο αποτελούσε τον κύριο πυρήνα στα ελληνικά νοικοκυριά και γενικά στην καθημερινή ζωή, από το μαγείρεμα έως το φωτισμό των σπιτιών, των ναών και των εκκλησιών, στην παρασκευή σαπουνιών, αρωμάτων και κάθε είδους ειδικών και κομψών ολεοδοχείων. Η ελιά είναι κάτι ιερό και ο κλάδος της είναι το σύμβολο της ειρήνης. Το βραβείο που ελάμβαν οι Ολυμπιονίκες αθλητές ήταν επίσης ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς που τα έκοβαν από το ιερό ελαιόδενδρο δίπλα στο ναό του Δία στην Ολυμπία.

Πριν από λίγα χρόνια, είχα την ευκαιρία να περπατήσω στους παλιούς αυτούς ελαιώνες που βρίσκονται στα περίχωρα του Παραλίου Άστρους και ανάμεσα στην πόλη του Άστρους Κυνουρίας. Ήμουν εκεί μόνο κατά σύμπτωση, ενώ προσπαθούσα να εντοπίσω μερικά ελαιόδεντρα (ριζές ελιές) που ανήκαν στην οικογένεια, και τα οποία πέρασαν από γενιά σε γενιά. Μέσω έρευνας στο ληξιαρχείο του Αστρους, γνωρίζαμε τη γενική τοποθεσία, και έτσι απλά προσπαθούσαμε να εντοπίσουμε τα ελαιόδεντρα που μας ανήκαν. Δεν είχα ιδέα τι με περίμενε να δω!
Καθώς πλησιάζαμε βαθύτερα στον ελαιώνα, συνειδητοποίησα ότι τα δέντρα ήταν πράγματι από την αρχαιότητα. Άρχισα να κοιτάζω τους κορμούς και την μαγευτική φυσική τους ομορφιά, προφανές ήταν υπεραιωνόβια. Ήμουν σε δέος και άρχισα να φωτογραφίζω για να απομνημονεύσω αυτά που έβλεπα, όπως βλέπετε παρακάτω στη γκαλερία.

Thousands years old Olive Tree transplanted in the Olive Theme Park

Σήμερα, πολλά από αυτά τα αιωνόβια δέντρα έχουν μεταφυτευθεί σε ένα νεοσύστατο Θεματικό Πάρκο Ελιάς. Η προσπάθεια δημιουργίας υπαίθριου θεματικού πάρκου ελιάς ξεκίνησε από μαθητές και καθηγητές του Επαγγελματικού Γυμνασίου Άστρους (ΕΠΑ.Λ) και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του Δήμου Βορείου Κυνουρίας και με την υποστήριξη της Μονής της Παλαιοπαναγιάς, η οποία δώρισε μια έκταση δυόμισι στρεμμάτων δίπλα στο σχολείο.

Τον Μάρτιο του 2018, και με τίτλο « Τα Λιόδεντρα της Θυρέας» μεταφυτεύτηκε η πρώτη υπεραιωνόβια ελιά 1800 χρόνων. Η εργασία συνεχίσθηκε με την μεταφύτεψη 30 περίπου υπεραιωνόβιων ελιών στο πάρκο. Τελικά, τον Απρίλιο του 2019 τελέστηκαν τα εγκαίνια του θεματικού πάρκου ελιάς στο ΕΠΑ.Λ Άστρους. Οι υπεραιωνόβιες ελιές είναι πράγματι φυσικά μνημεία και θαύματα της φύσης που δίνουν μια μοναδική αίσθησηση σε κάθε επισκέπτη.

Από ιστορική πλευρά, η περιοχή του Άστρους και της περιοχής Θυρέας ήταν πάντα εύγονη γή με ελιές και αμπέλια. Ως αυτού, ήταν η αφορμή πολαπλών διαμαχών και πολέμων κατά την αρχαιότητα μεταξύ των γειτονικών πόλεων-κρατών του Άργους και Σπάρτης. Το αποκορύφωμα ήταν η θρυλική μάχη των 600 λογάδων (εκλεκτών) το 546 π.Χ. Το Άργος και Σπάρτη, για να μειωθούν τα θύματα των ανδρών στη μάχη, ο καθένας διάλεξε 300 λογάδες (εκλεκτούς) άντρες για την αναμέτρηση, με τον νικητή να πάρει την περιοχή. Η μάχη ὀμως ήταν αναποφάσιστη με 299 Σπαρτιάτες και 298 Αργίους νεκρούς. Οι μόνοι επιζώντες ήταν, ο Σπαρτιάτης Οθρυάδες και οι Αργείοι Άλκηνορ και Χρόμιος. Το επακόλουθο γεγονός, ώθησε και τις δύο πλευρές να διεκδικήσουν τη νίκη.

Ο περιηγητής Παυσανίας, το 155 μ.Χ. γράφει για τις ελιές της Θυρέας: «Εντεύθεν διελθούσιν Ανιγραία καλούμενα οδόν και στενήν και άλλως δύσβατον, έστιν αριστερά μεν καθήκουσα επί θάλασσαν και δένδρα, ελαίας μάλιστα, αγαθή τρέφειν γη», [ Παυσανίας, Κορινθιακά-Λακωνικά, ΙΙ.38,4.]

Σήμερα, 2.000 χρόνια αργότερα, πολλές από τις αμέτρητες υπεραιωνόβιες ελιές του κάμπου της Θυρέας προσφέρουν θαυμασμό σε κάθε περιηγητή, αλλά και ακόμα συνεχίζουν να μας δίνουν καρπούς ελιάς και μοναδικό ελαιόλαδο.

Το πάρκο σήμερα, εκτός των υπεραινοβείων ελαιοδένδρων, περιλαμβάνει διάφορα αντικείμενα ελαιουργικού χαρακτήρα και παρουσιάζονται σε ενότητες που περιλαμβάνουν:

  • Αντικείμενα για την επεξεργασία της ελιάς από το 500 π.Χ. και δύο μυλόπετρες από μεσαιωνικό ελαιοτριβίο από τον Χάραδρο
  • Μυλόπετρες και μηχανές ατμού και ντίζελ που έδιναν κίνηση στα μηχανήματα του ελαιοτριβίου το 1900.
  • Διάφορα εργαλεία σχετικά με την καλλιέργεια της ελιάς, κάρα, αλέτρια άροτρα, σβάρνες, μηχάνημα που έβγαζε τα φύλα της ελιάς, κλπ.
  • Διάφορα αντικείμενα για την αποθήκευση του ελαιόλαδου, πυθάρια, κιούπια από το 1500, και σύγχρονες δεξαμενές

Το θεματικό πάρκο ελιάς στο Αστρος Κυνουρίας είναι πράγματι ένα μέρος μοναδικό που αξίζει να το επισκευθούμε.


Gallery


Related

References: ERT, AstrosNet, Astros Kynourias News, Wikipedia


 

Translate »
Join us in Facebook IAmGreece